Exposició 150 anys de ball a Barcelona: El ball dels artistes

150 anys de ball a Barcelona és el títol genèric d’un seguit d’exposicions monogràfiques sobre diversos aspectes de la història del ball a Barcelona organitzades per l’escola Bailongu. Dediquem aquesta exposició al tema El ball dels artistes, en homenatge als col·lectius d’artistes de Barcelona que varen formar part de la història del ball de la nostra ciutat.

Sovint podem creure que els col·lectius d’artistes no tenien el ball com una de les seves activitats predilectes.  Fins i tot, alguns poden pensar que els artistes rebutjaven el ball perquè el consideraven una activitat que calia menystenir per ser poc adient amb el caràcter creador, d’artista.  Res més allunyat d’allò que la història de Barcelona ens pot demostrar.

I de fet no és estrany, ja que al voltant del ball, i molt més encara al voltant del ball de màscares, de disfresses, s’aplegaven diverses manifestacions artístiques.  Començant per la música: des del compositor a l’intèrpret, tots amb categoria d’artista.  Continuant pels creadors de vestits fantàstics o dels elements escenogràfics, molts d’ells autèntiques obres d’art.  I acabant pels bons balladors, considerats uns artistes del ball.

Per als artistes, però, hi havia un altre fet molt important: la seva implicació directa en la decoració de sales i salons de ball: des de pintors, escultors, escenògrafs, dibuixants, gravadors, ceramistes, tapissers, dauradors, ... i també en la concepció i realització de tota la tipologia documental que generava un ball: cartells, programes de mà, entrades, invitacions, títols de soci, etc. que produïa, com a resultat, un conjunt artístic multidisciplinar de gran importància, tot i que, perquè era efímer, estava destinat a desaparèixer.

Aquestes produccions han restat a la memòria col·lectiva i formen part de la història dels barcelonins. La ciutat de Barcelona, que estima i admira els seus artistes, no deixa de reconèixer la vàlua de les manifestacions creatives dels col·lectius d’artistes que han estat l’admiració i la diversió dels barcelonins.

Els Tallers: Rull, Embut, Baldufa.

Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Foment de les Arts Decoratives.    

setembre 2000